Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem: Polityka prywatności.

Bestsellery

Aby poszerzać horyzonty smakowe – jesienne inspiracje kulinarne

Aby poszerzać horyzonty smakowe – jesienne inspiracje kulinarne

Sep 21, 2020 0 Komentarzy

Kiedy w powietrzu czuć jesień to nie tylko znak, że warto wyciągnąć cieplejszą kołdrę, zaplanować z dzieckiem wyjście, aby popuszczać latawca czy wymienić jego garderobę na swetry i bluzy. To także sygnał, by wprowadzić nieco zmian w naszych nawykach żywieniowych, które zwykle związane są z sezonowymi owocami i warzywami. Jabłka, dynia, gruszki, brukselka czy jarmuż, które z łatwością zakupimy w sklepie w sezonie jesiennym, pozwolą nam na przygotowanie przepysznych dań – nie tylko obiadowych, ale również fantastycznych deserów. 



Przyjęło się przekonanie, że najmłodsi nie są fanami kuchni sezonowych. Mają kilka swoich ulubionych dań i jeżeli na talerzu pojawia się coś, co wygląda inaczej niż standardowe potrawy, to z miejsca zaczynają grymasić. Jest to w dużej mierze prawda, chociaż nie da się ukryć, że dobrze przygotowane dania i odpowiednio zaprezentowane na talerzu z pewnością przykują dziecięcą uwagę. O najmłodszych często mówi się pieszczotliwie „niejadki”, ponieważ rzeczywiście trudno zachęcić ich do jedzenia. Rodzice zresztą także mają swój udział w zamykaniu listy potraw dla dzieci w kilku pozycjach. Nie chcą narażać się na konieczność sprzątania po tym, jak zirytowany malce strąci talerz z całą zawartością na podłogę. Wolą więc trzymać się sprawdzonych i uniwersalnych pomysłów. 





Czas na gotowanie

Powszechnym problemem, o którym mówi się coraz częściej, jest trudność ze znalezieniem czasu na gotowanie. Młodzi rodzice, którzy mają na głowie swoje codzienne obowiązki, plus jeszcze opieka nad maluszkiem, po prostu nie są w stanie wygospodarować nawet godziny dziennie, aby przygotować posiłek. Oczywiście w pierwszych miesiącach rodzicielstwa pomagają najczęściej dziadkowie malca, lecz nie wszyscy mogą pozwolić sobie na ten komfort. Co więc zrobić w takiej sytuacji i jak sobie poradzić z kurczącym się czasem? Coraz więcej osób skłania się ku wzbierającym na popularności dietom pudełkowym. Rozwiązania niegdyś dedykowane wyłącznie sportowcom i osobom zamożnym staje się dzisiaj niemalże ogólnodostępne. Za przystępną cenę możemy zapewnić sobie domowy katering w zakresie pełnych pięciu posiłków lub jedynie obiadu. Rozwiązanie to może zdecydowanie ułatwić codzienne funkcjonowanie rodziców w nowej sytuacji, chociaż w dalszym ciągu wymaga ono pewnego nakładu finansowego, co w długotrwałej perspektywie może okazać się po prostu nieopłacalne.



Wyjściem z tej kłopotliwej sytuacji może być jednak zmiana podejścia. Wystarczy poświęcić jeden dzień na przygotowanie kilku dań dla maluszka i je po prostu zamrozić. Wiele osób jednak może się wzburzyć na dźwięk tego słowa, przecież mrożone jedzenie nie zawiera składników odżywczych i traci smak. Jest to jak najbardziej prawda w przypadku niektórych dań i potraw czy składników (ze szczególnym uwzględnieniem ryb), jednak mrożenie mięsa czy warzywa od zawsze było całkiem normalną praktyką, zarówno w kuchni naszych rodziców, jak i zapewne nas samych. Przechowywanie dań w zamrażarce nie powinno budzić naszych sprzeciwów, oczywiście o ile będziemy ostrożni. Nie każda potrawa nadaje się do zamrożenia i warto o tym pamiętać. Ten sposób jednak z pewnością zaoszczędzi nam mnóstwo czasu, którego będziemy potrzebować na wypełnianie obowiązków rodzicielskich. Pojemnik do mrożenia kupimy dziś nie tylko w najróżniejszych rozmiarach, ale również w atrakcyjnych kształtach i z możliwością podpisania zawartości, co z pewnością ułatwi rodzicom życie. Wiele z nich wykonanych zostało ze specjalnego spożywczego silikonu, dzięki czemu wchodząc w kontakt z jedzeniem, nie stwarza żadnego zagrożenia dla najmłodszych. To całkowicie bezpieczne i wygodne rozwiązanie.





Inspiracje – skąd je czerpać?

Jesień dostarcza nam nie tylko fantastycznych doznań wizualnych, pysznych owoców i warzyw, ale również okazji do samodzielnego szukania inspiracji i pobudzania swojej kreatywności. Kuchnia stanowi tutaj idealny przykład. Przecież wszystkie te zróżnicowane dania, które możemy przyrządzić z dostępnych sezonowych warzyw i owoców, nie zawsze przychodzą nam do głowy. Co więc zrobić, aby wpaść na odpowiedni pomysł? Oczywiście zawsze dobrym rozwiązaniem jest po prostu wizyta na targu, gdzie dostępność najróżniejszych produktów może nam już zasugerować koncepcję. Kolejną wskazówką na pewno będą upodobania smakowe naszej pociechy. Oczywiście żadne dziecko nie przepada za warzywami i najchętniej jadłoby tylko słodycze, jednak z pewnością ma swoje preferencje co do owoców czy warzyw. Warto więc zwrócić na to uwagę. Na końcu warto też podpytać o przepisy swoich rodziców lub babć, które z pewnością zaskoczą nas rozmaitymi sposobami na jesienne potrawy. Ostatecznie warto także poszukać przepisów w internecie. Na początku każdej pory roku z łatwością znajdziemy interesujące przepisy proponowane przez kulinarnych blogerów, którzy robią wszystko, co w ich mocy, aby zaskoczyć swoich czytelników niebanalnymi propozycjami kulinarnymi. My również chcielibyśmy zaproponować kilka propozycji, które na pewno przypadną maluchom do gustu



Dania obiadowe

- zupa dyniowa – kiedy maluch usłyszy, że na obiad jest zupa dyniowa, z pewnością się skrzywi i poprosi o inne danie. Właśnie dlatego lepiej nie zdradzać mu tej tajemnicy. Dzięki temu nie będzie miał powodu, żeby grymasić. Wystarczy jedynie podać zupę i poprosić dziecko, aby spróbowało. Kilka pierwszych łyżek z pewnością przekona je do tego, aby zaraz zjeść całą miskę. Warto wspomnieć także o tym, że przygotowanie takiej potrawy wcale nie wymaga opanowania skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Nawet osoby niezaznajomione zbyt dobrze z kuchenną przestrzenią nie powinny mieć z tym problemu. Samą dynię musimy obrać, jej miąższ pokroić w kostkę i gotować w garnku. Następnie całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywo się rozgotuje, dodajmy serek i jogurt, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem będzie doprowadzenie potrawy do wrzenia. Dodajemy teraz ulubione przyprawy i możemy podawać obiad. Wariantywnym rozwiązaniem będzie przyrządzenie kremu, który okaże się znacznie łatwiejszy do jedzenia dla najmłodszych. Można go też łatwiej transportować, aby zrobić z niego pyszną przekąskę podczas spaceru. Silikonowy pojemnik na jedzenie pozwoli nam zabrać ze sobą niemalże każdą potrawę, warto więc o tym pamiętać, kiedy będziemy planować wyjście z pociechą;

SILIKONOWY POJEMNIK KOTEK

WE MIGHT BE TINY

Silikonowy pojemnik We Might Be Tiny poradzi sobie z każdym wyzwaniem! Wrzuć go do zamrażarki, podgrzej w nim posiłek w mikrofalówce, a nawet upiecz w nim coś w piekarniku.

99,99 zł

- zapiekanka bakłażanowa – kolejnym warzywem kojarzącym się ze smakami jesieni jest bakłażan. Warzywo to również warto zaproponować dziecku w ramach obiadu i ponownie nie jest to trudne do przyrządzenia. Tak, jak w przypadku zupy dyniowej, starajmy się raczej unikać zdradzania maluszkowi składników, z których przygotowaliśmy obiad. Lepiej skupić się na zachęceniu go do spróbowania. Pyszną zapiekankę zacznijmy robić od pokrojenia warzywa w cienkie około 2-centymetrowe paski. Kolejnym krokiem będzie obtoczenie ich w mące i usmażenie na rozgrzanym oleju. Kiedy plastry się zarumienią, to znak, że można je ściągnąć z patelni. Oczywiście połóżmy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Następnie pokrójmy cebulę w kostkę i podsmażmy ją do osiągnięcia miękkości, dorzućmy do niej pomidory i smażmy nieustannie, mieszając, aż woda odparuje. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut. Całość musi teraz wystygnąć. Ostudzony sos zmiksujmy razem z serem ricotta oraz dwoma jajkami, warto naturalnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułóżmy plastry bakłażana, po czym zalejmy je połową sosu, posypać odrobiną sera i ułożyć drugą warstwę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut



I coś na deser

- ciasto śliwkowe – o ile z daniami głównymi możemy mieć małą przeprawę, aby finalnie przekonać maluszka do spróbowania nowych smaków, o tyle w przypadku deserów nie powinno być z tym problemu. Ciasto śliwkowe z pewnością zniknie w kilkanaście minut. Jak je przygotować? Pierwszym krokiem jest umycie śliwek i pozbawienie ich pestek. Następnie siekamy margarynę i dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz 4 jajka. Zagniatamy ciasto, aby następnie umieścić je w lodówce. Teraz rozpuszczamy budyń w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy, a jak zacznie wrzeć, to dodajemy do niego rozrobiony budyń. Czekamy na zagotowanie. Zostało nam jedynie rozłożenie na blasze połowy ciasta, położenie na pierwszej warstwie śliwek, zalanie ich budyniem i przykrycie drugą warstwą ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez trzy kwadranse;

ZESTAW DO BABECZEK DŻUNGLA

MERI MERI

Zestaw do ozdabiania babeczek. Zawiera 24 papilotki w 2 wzorach i 24 mini toppery. Wymiary opakowania: 14 x 11,5 x 7,5 cm.

48,36 zł

- dyniowe muffinki – dynia na słodko? Jak najbardziej. Aby przygotować takie danie, przydadzą się specjalne foremki do babeczek, jednak zarówno je, jak i inne akcesoria do pieczenia z dzieckiem znajdziemy w każdym sklepie z asortymentem dla najmłodszych. Do upieczenia pysznych muffinek musimy zetrzeć dynię na tarce i wymieszać ją z rozgniecionym, dojrzałym bananem. Do takiej masy dodajmy trochę oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy ją do masy dyniowo-bananową. Dosypujemy 100 gramów cukru. Dokładamy do całości drobno posiekane kawałki czekolady i mieszamy, aż powstanie jednolita, równa masa. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek i pieczemy od 15 do 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Przygotowane w ten sposób babeczki staną się prawdziwym hitem jesiennego sezonu i możemy być stuprocentowo pewni, że nasze pociechy będą chciały jeść je na okrągło. To prosty i szybki przepis, który możemy nauczyć dziecka, aby pomagało nam podczas przygotowań.




Szukasz akcesoriów do pieczenia z dzieckiem? Sprawdź nasze propozycje



Mówi się, że jesienne potrawy bywają skomplikowane i wymagające wykorzystania złożonych sprzętów kuchennych. Nie jest to jednak prawda. Istnieją przepisy niewymagające wielkiego nakładu czasowego oraz umiejętności doświadczonego szefa kuchni. Powyższe przepisy z pewnością będzie w stanie zrobić każdy, kto tylko ma ochotę na poszerzenie swoich kulinarnych horyzontów i zaproponowanie dziecku interesujących sezonowych smaków. Pamiętajmy, że warto w kuchni też eksperymentować i jeżeli wpadniemy na swój autorski ciekawy pomysł, to z pewnością warto sprawdzić go w praktyce. A nuż efekty okażą się niezwykle satysfakcjonujące i smakowite.

Zostaw komentarz

*
**Wymagane
*